Schotels met artisanale kazen

en luxe garnituren

Dit wijngebied ligt in het zuidwesten van Frankrijk, in het departement Gers, net boven de Pyreneeën.  Deze streek staat voornamelijk bekend om de productie van Armagnac en voor zijn uitermate frisse witte wijnen.

Ook deze demi sec beantwoordt hieraan. Frisse en levendige witte wijn die afgerond wordt door een fijn beetje zoet in de afdronk. Niet plakkend of dik, maar strelend en zacht.

Foodpairing   Blauwschimmelkazen en kazen met gewassen korst.

 

 

Dit biodynamische wijnhuis, aan de oevers van de Piaverivier in de Italiaanse Veneto, is eigendom van de broers Massimo en Paolo Marion. Het is opgericht door hun familie in 1891. De naam "La Jara" betekent letterlijk "kiezel" en verwijst naar de witte rolkeien die door de rivier zijn afgezet. Deze witte wijn is gemaakt van organisch geteelde Pinot Grigio en heeft een erg fris en levendig karakter, met rijp fruit en bloemetjes in de neus. In de mond is hij rond en heeft hij een aangenaam lange afdronk met fijne zuren en lichte mineralen.

Foodpairing   Jonge geitenkaas.

 

 

Erik Monin is een eigenzinnige Fransman die participeerde in verschillende wijnprojecten over heel de wereld. Hij maakt zeer karaktervolle wijnen in een vergeten uithoek van de Languedoc. Zijn viognier is vol, krachtig en rijk aan abrikoos- en perzikaroma's. De wijn kreeg een rijping op vat en dat brengt complexiteit, structuur en zachte kruidige toetsen naar boven. Heel mooi gebalanceerd.

Foodpairing   Romige vette kazen zoals Brie de Meaux.

 

 

Weingut Fritz behoort voor witte wijnen tot de absolute top in Oostenrijk, althans zo staat te lezen in gerenommeerde gidsen als "Falstaff" en " Gault-Millau". De grootste zorg wordt verder besteed aan het organisch beheren van de wijngaarden, om de kwaliteit van de druiven en de wijn te garanderen. De Grüner Veltliner is de bekendste Oostenrijkse druif, die resulteert in fantastische, droge witte wijn, met een licht en knapperig karakter en een elegante mineralisatie. Hij wordt gekarakteriseerd door fruitsmaken als rijpe abrikoos, appel en pompelmoes, met zelfs een vleugje witte peper op het einde. Deze wijn is rijp, zonder exotisch te zijn. Vol van smaak blijft hij fris en fijn: het ontdekken meer dan waard!

Foodpairing   Jonge geitenkaas, zachte kazen en witschimmelkazen.

 

 

Paul Boutinot's grote droom is het maken van geweldige wijnen in de zuidelijke Rhônevallei. Zijn wijnen weerspiegelen het terroir van de regio en zijn gemaakt van druiven afkomstig uit oude wingerds. De viognier in deze wijn zorgt voor een prominente geur van perzikbloesem. De Grenache Blanc van zijn kant zorgt voor een verkwikkende frisheid en de nodige body. In de mond een verrassend harmonieus samenspel van prominent fruit en enerzijds en een mooi gedoseerde, subtiele eik anderzijds, die voor een zijdezachte textuur en een complexere, vollere smaak zorgt.

Foodpairing   Harde kazen met vollere smaak, Manchego kaas.

 

 

De naam van deze wijn verwijst naar de witte keien die verspreid liggen in de wijngaard.  De 45 jaar oude Verdejo wingerds staan op de hoogste plaats in de wijde omgeving. Dit resulteert in een frisse wijn met groene toets en tropische fruitaccenten.  Een deel van de wijn werd vergist in nieuwe Franse eiken vaten.  Subtiel aromatisch en stevig.

Foodpairing   Jonge geitenkaas en jonge witschimmel-kazen.

 

 

De wijngaarden liggen in het kerngebied van de Barbaresco. Bij de vinificatie gaan hypermoderne technieken én respect voor eeuwenoude tradities hand in hand, wat resulteert in voortreffelijke  raspaardjes. Door fiks uit te dunnen in juli en augustus wordt het rendement bewust erg laag gehouden.  Het eindresultaat is een bijzondere wijn, die bekoort met een neus van geëvolueerde aroma's en een palet dat gelaagde kracht stijlvol verpakt weet in een verrassend en zijdezacht mondgevoel.

Foodpairing   Harde smaakvolle kazen.

 

 

Bulas staat bekend om zijn hoge kwaliteit en biologische manier van werken. Gelegen aan de oudste samenvloeiing van de Douro en de Ceira bevinden ze zich in één van 's werelds oudste erkende kwaliteitswijngebieden.  Met veel respect voor omgeving en traditie maken ze wijnen die zich onderscheiden door terroir, finesse en karakter. Een witte Douro is relatief zeldzaam. Onbekende, oude inheemse druivenrassen leveren een erg complexe en gelaagde wijn op.

Foodpairing    Harde afsmakende kaas en Manchego.

 

 

Het produceren van fijne biologische Bourgogne wijnen staat centraal in hun filosofie. Deze witte wijn gemaakt van Chardonnay ondergaat een gedegen vatrijping op Franse eiken vaten. In de neus herken je vanille, rijp fruit en verse toast die mooi versmelten en een vol maar zuiver mondgevoel opleveren.

Foodpairing   Romige vette kazen.

 

 

In het hart van de Maasvallei in Belgisch Limburg, in het pittoreske dorpje Aldeneik, op een zonovergoten zuidoosterhelling, Europa's meest noordelijke Pinot wijngaarden. Karel Henckens verbouwt in de 7 ha grote wijngaard, op een mineraalrijk kiezel- en grind-terroir zijn druiven. Deze laatgeoogste Pinot Gris kreeg een verfijnde fumé-toets door opvoeding en rijping in Franse eiken vaten. Een subtiel evenwicht tussen bijna adellijke eiktannines en fruitvolume.

Foodpairing   Romige zachte kazen.

 

 

De volledige productie is biologische gelabeld sinds 2005. Klassieke Chablis aroma's met rijpe appel, citrus en een mooie mineraliteit vinden we terug. Subtiel in de mond met kracht en finesse.

Foodpairing   Zachte kazen.

Witte wijn

Witte wijn bij uw kaasschotel? Keuze genoeg! We bieden u ook aan welke kazen het beste bij de wijnen passen.